CONXITA BUSQUETS
Agrupament Escolta i Guia
DINAMISMES
El PETIT GRUP és l’eina principal per establir relacions socials dins la unitat.
És un recurs avantatjós pels caps que els permet treballar individualment el progrés personal. Aquest és prou ampli per que pugui permetre un cert nivell d’organització i un elevat sistema d’intercanvi, però alhora prou reduït per que cada noi i noia se senti acollit i valorat, pugui trobar el seu lloc, realitzar una funció concreta i aprendre a responsabilitzar-se de la tasca conjunta. El diàleg, la confrontació d’opinions i el treball en equip porten a l’adquisició d’actituds de col·laboració, respecte, tolerància, valoració de la diversitat i comprensió.
El PROGRÉS PERSONAL és l’objectiu basic de tota intervenció educativa i suposa, per part de l’educador, l’atenció personalitzada a cada noi i noia tot fent un seguiment seriós i mostrant de forma explícita la seva superació en el terreny de la relació envers els altres i l’entorn, el domini de tècniques concretes, el canvi d’actituds… Suposa demanar a cada noi i noia una valoració de la seva forma de relacionar-se amb els companys, la seva aportació al grup, les seves ganes de continuar… Cada nova responsabilitat, cada nova situació generarà noves necessitats d’aprenentatge i en dinamitzarà el progrés.
El COMPROMÍS representa un gest personal de responsabilització davant del grup i es manifesta en les successives i cada vegada més exigents responsabilitats que el noi o la noia assumeixen. Aquesta responsabilitat creixent s’ofereix als nens amb l’objectiu que la incorporin. És la que autoeduca la persona i per la qual apostem com a element basic en l’educació que volem donar. Així, considerem de gran importància l’explicitació del comprimís, el qual suposa l’acceptació i integració plena al grup i l’assimilació personal dels valors del cau.
El JOC INSTITUCIONAL L’aplicació de la pedagogia del projecte, d’una banda, converteix cada individu i cada grup en protagonistes de la seva acció des de la proposta fins a la revisió: descobrir, proposar, escollir, planificar, realitzar i revisar constitueixen els passos obligats de tot projecte. D’altra banda, el repartiment de les funcions, les responsabilitats i els àmbits de decisió habitua els nois i les noies al joc democràtic. Això impulsa la maduració de les persones individualment i solidàriament responsables.
El cau eduquem mitjançant accions, amb l’objectiu que els nens i nenes siguin actius, és a dir, eduquem per a l’acció.
La FRATERNITAT UNIVERSAL és el conjunt de valors del cau que anem aprenent en el nostre camí. Les accions que fem al cau estàn en sintonia amb els seus valors. L’ampliació d’aquests valors s’inicia amb: el treball de l’entorn més immediat, i ampliant-lo, a través de la descoberta amb les qual coneixem altres realitats en que quals podem intervenir, aprenem i compartint valors, i arribant a estimar-les.